Archive for 21.8.2013

Arboristi Lasse ja vanhat puut

Kaivaminen on yksi mäyräkoirien suosikkipuuha. Kuoppia voi kaivaa maahan, mutta vielä makoisampaa on kuoputtaa puiden juuria. Pihan vanhat lehmukset ovat mieluisia kohteita, koska siellä on monenlaisia pieneliöitä, linnunpesistä pudonneita höyheniä, oravien hylkäämiä kävynrankoja, edellisvuosien lehtiä ja oksanpätkiä. Mutta parasta ovat puiden lahoavat sisukset, joita ruopimalla voi löytää mitä tahansa.

lassekaataapuita2lassekaataapuita1

Vahtipojista Lasse on se, joka eniten viihtyy puunrungoissa. Lasse antaa kirjaimellisesti juurihoitoa puuvanhuksille. Ylväiden puiden kanssa on myös syytä olla varovainen. Kovat tuulet voivat koitua puiden kohtaloksi erityisesti, jos sisukset alkavat olla kovin pehmenneitä.

Riskinä on myös palasten juuttuminen yli-innokkaan kaivurin kurkkuun. Lasse on jo useaan otteeseen pelastettu pinteestä ensiapukursseilla opituilla taidoilla: koira kainaloon ylösalaisin ja vierasesine varovasti sormilla ulos. Tämän jälkeen potilas on kirmannut täyttä laukkaa jatkamaan puuhiaan! Operaatio on onneksi toiminut hyvin ja toivottavasti myös jatkossa toimii – tukehtumiseen kun ei montaa hetkeä tarvita.

Kaivamiseen liittyy myös eräs tarina, jonka mukaan perheessä oli kaksi mäyräkoiraa, jotka kumpikin tykkäsivät kaivaa luolia puun molemmin puolin. Ne onnistuivat kaivamaan käytävät yhteen ja siten pilasivat puun elinmahdollisuudet ja niinpä puu lopulta kaatui. Kukaan ei tarinan mukaan jäänyt alle. Totta tai ei, liikaa ei kannata kaivautua lahojen jännittävään maailmaan. Sitä paitsi mäyräkoiran kanssa on oltava silmät selässä eikä valvonta saa herpaantua hetkeksikään. Aika haasteellinen nelijalkainen!

Hei, olen siili!

 

Siilin_kanssa_aitauksessaHansatien pihapiirissä on kesän kuluessa havaittu siili ja parhaimpaan aikaa kaksikin. Heinät heiluvat, kun ripeästi liikkuvat tuhisijat painelevat pensaikoissa. Vapaan kasvatuksen metodilla hoidettu puutarha on kuulemma parasta siilien hoitoa – sopii meille. Suotuisissa oloissa elää paljon hyönteisiä ja pieneliöitä, jotka ovat siilille parasta herkkua. Koirien ulkovesiastia tuntuu olevan pikkulintujen tai miksei siilienkin käytössä ainakin siitä päätellen, että kuppi on pestävä ja vesi vaihdettava päivittäin.

Siili on sympaattinen ja harmiton kotieläin. Sen touhuja on hauska seurata. Yöeläjää harvoin tapaa päivisin, mutta joskus siinäkin onnistaa. Siilit liikkuvat öisin, joten tuolloin autolla liikuttaessa on oltava erityisen tarkkana. Liikenteen sanotaan olevan siilin pahin vihollinen. Pikavauhtia tien yli kipittävää palleroa ei aina ehdi väistää. Taajamissa onkin syytä noudattaa alhaisia nopeuksia – edes siilien tähden!

Ruohon leikkaaminen ja puskien siivoaminen on myös syytä tehdä varoen. Kasviston seassa kyyhöttävä otus ei välttämättä lähde pakoon. Vanhat ohjeet siilien maitolautasista on syytä unohtaa. Ei maitoa eikä muitakaan ihmisten ruuantähteitä tule siileille syöttää. Pehmeät kissanruuat sekä liotetut koiran kuivapapanat sen sijaan maistuvat. Mikäli aloitat ruokinnan, tulee sitä jatkaa aina marraskuulle saakka. Tuolloin siili käpertyy talvihorrokseen. Kevätauringon alkaessa lämmittää nurkkia, myös siilit heräilevät uniltaan.

Toivomme kovasti, että piikkipallomme asustaisivat turvallisesti talon alapohjassa ja muistaisivat varoa liikennettä. Vahtipojille on painotettu, että siileille ei saa haukkua, mutta tarkkailla saa. Oppi on mennyt vaihtelevasti perille.

Tunteellinen siili

Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kelläpä, kellä
on vastaansanomista?

Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!

Ja se on aivan totta:
Se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli.

– Kirsi Kunnas

Tänne, eikun sinne – ei sittenkään, vaan tuonne!

Trio2Lasse on pienestä pitäen ollut päättäväinen. Harkintaa löytyy, mutta joskus ensin toimitaan ja vasta sitten mietitään. Lassen kanssa lenkkeily on ihan omaa luokkaansa.

Lasse haluaa päättää minne mennään. nassikkiJos meno ei miellytä eikä muu lauma näytä sitä ymmärtävän, lyödään jarrut pohjaan. Siinä sitten niskanahka rullalla litistytään maata vasten ja annetaan katseen kertoa totuus. Äkkipysäyksen jälkeen Lasse osoittaa reippaalla riuhtaisulla suunnan, jonne kannattaa rynnistää. Lassen kuviolaukka on ulkopuolisten silmin huvittavaa: z-kuvioita, vauhdikkaita koukkauksia, jalkojen ympäri kietoutumista ja jatkuvaa talutinten sekoittamista. Välillä tuntuu, että kyse on tanssista, jonka koreografian vain Lasse tietää.

Jääräpäisyys on yksi mäyräkoiralle Lasse_laahattaatyypillinen luonteenpiirre. Tavallisimmin Onni tyytyy Lassen ratkaisuihin, mutta viime aikoina myös Onni on alkanut osoittaa omia mieltymyksiään. Kesäkuumalla, talvipakkasilla tai vesisateessa moinen vänkääminen ei miellytä ketään – korkeintaan sitä, jonka tahto toteutuu.

Suunnanmäärääminen on Lasselle tärkeää kaikkialla. Navigointi on Lassen lempparia myös autossa. Lassen paikka on itseoikeutetusti töröttää kuljettajan ja etumatkustajan välisen kyynärnojan päällä. Siihen rynnitään viimeistään silloin, kun auton vilkku napsahtaa päälle. Lasse haluaa ehdottomasti tietää minne mennään. Paluumatka mökiltä sujuu yleensä sikeässä unessa, mutta Kehä 3:lta Kauklahden liittymään vilkutettaessa ukko rämpii tähystyspaikalleen. Ja aloittaa kovaäänisen tiedottamisen vahtipoikien paluusta.